101 GK Question and Answers for Children

Gk Questions

The first place of learning for Children is at home. Expose them to knowledge, books, Values, Morals, Cultures, beliefs, and you have a well-balanced child and a good citizen for the Country. Knowledge does not have to be restricted just to the school curriculum but there other various important information the kids needs to know. Gifting trends have curated a set of 101 Gk questions and answers for kids to learn and enjoy. These questions are ideal for kids 6 years and older.

 

1. What are the three main groups of rocks?

Ans: Igneous, Sedimentary & Metamorphic

 

 2. What does the word ‘igneous’ mean?

Ans:fire-formed’

 

3. In which direction do most of the planets revolve around the Sun?

Ans: Anti-clockwise

 

4. Why is the ozone in the atmosphere important for life?

Ans: To protect us from the Sun’s harmful rays

 

5. What is a moon?

Ans: A satellite of a planet

 

6. Are there any planets that do not have satellites?

Ans: Yes, Mercury and Venus do not have satellites

 

7. How many moons does Jupiter have?

Ans: 16

 

8. These are the rings of Saturn. Of what are these rings made?

Ans: Rock and Ice

 

9. Which is the largest asteroid?

Ans: Ceres

 

10. What is the molten rock thrown out from a volcanic eruption called?

Ans: Magma

 

11. What are comets?

Ans: Comets are often referred to as “dirty snowballs.” They are left over from the formation of stars and planets billions of years ago.

 

12. What is the core of a comet made of?

Ans: A crumbly body of rock and ice.

 

13.Mt. Everest was named after him. Who is he?

Ans: Sir George Everest who was Surveyor General of pre-independence India

 

14. If the Nile is the world’s longest river, which is the world’s largest river?

Ans: The Amazon

 

15. What is the collective noun for a group of peacocks?

Ans: A muster

 

16. What is the young of an otter called?

Ans: A whelp

 

17. On which day do we celebrate Children’s Day in India and since when?

Ans: 14 November, the birthday of our first Prime Minister, Pandit Jawaharlal Nehru. Nehru was born on 14 Nov 1889 and died on 27 May 1964. Since his death, his birthday has been celebrated as Children’s Day.

 

18. Children’s Day is observed in many countries all over the world but on different days. When was the idea of celebrating children, first suggested and by whom?

Ans: In 1925, by the World Conference for the Well-being of Children.

 

19. According to recommendations made by the United Nations Organization, which day of the year is celebrated as Universal Children’s Day?

Ans: 20 November

 

20. In which country is Children’s day celebrated on May 5 to express gratitude towards mothers and celebrate the happiness of all children.

Ans: Japan

 

21. Since when has Children’s Day been celebrated in the People’s Republic of China and on which day of the year?

Ans: On June 1 since 1949 when the People’s Republic of China was first established.

 

22. When and where did the Salt Satyagraha, headed by this non-violent freedom fighter take place?  

Ans: Mahatma Gandhi (Mohandas Karamchand Gandhi) undertook the Dandi March or Salt Satyagraha in 1931.

 

 

23. On which day of the year is Gandhi Jayanti celebrated?

Ans: 2nd October, his birthday.

 

24. This Indian was the first Asian to win the Nobel Prize. Who was he?

Ans:  Rabindranath Tagore. He received the Nobel Prize for his collection of poems, Gitanjali

 

25. He was affectionately called Mango of Salem. Who is he?

Ans: C.Rajagopalachari, India’s last Governor-General (from June 1948 until January 26, 1950) and the first recipient of India’s highest civilian award, the Bharat Ratna. Chakravarthi Rajagopalachari is more popularly known as Rajaji

 

26. What does UNESCO stand for?

Ans: United Nations Educational, Social and Cultural Organization

 

27. He was responsible for drafting India’s Constitution. Who is he?

Ans: Dr. B.R.Ambedkar

 

28.The first Indian-born woman to go into space. Who is she and in which year did she go into space?

Ans: Kalpana Chawla. Her first space mission began on 19 November 1997 onboard Space Shuttle Columbia flight STS-87.

 

29. She became the first Indian woman to win an Olympic medal in the Summer Olympics at Sydney in 2000 for weight lifting. She won bronze. Who is she?

Ans: Karnam Malleswari from Andhra Pradesh

 

30. He is a former President of India. He is believed to have begun his career as a newspaper vendor. Who is he? Ans: Dr.A.P.J.Abdul Kalam (Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam)

 

31. Who is this musician who popularized the Shehnai, a wind instrument in India?

Ans: Ustad Bismillah Khan

 

32. 192 countries across the world celebrate Earth Day every year to protect the environment. On which day of the year is Earth Day observed?

Ans: April 22. World Earth Day was observed for the first time in 1970.

 

33. What are the 6 official languages of the UNO?

Ans: Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish.

 

34. What is the UNO which is more commonly referred to as the UN?

Ans: The United Nations is the organization of several governments of the world that was founded on 24 October 1945 after the Second World War to promote cooperation between nations and ensure world peace.

 

35. What is this traditional folk dance form of Gujarat called? It actually originated in Vrindavan by Lord Krishna and used to be performed during Holi and other festivals by men only. In modern times, both men and women perform the dance.

Ans: Raas or Dandiya Raas

 

36. How is Dussehra associated with both, Lord Rama and Goddess Durga?

Ans: It is celebrated to honor Rama’s victory over the demon king Ravana. The day also marks the victory of Goddess Durga over the buffalo demon Mahishasura.

 

37. What is the significance of the 10 heads of the demon king Ravana?

Ans: The 10 heads represent 10 bad qualities that every person should become rid of. These are lust, anger, attachment, greed, arrogance, jealousy, selfishness, injustice, cruelty and ego.

 

38. By what name is the  Dussehra celebration in Himachal Pradesh known as?

Ans: Kullu Dussehra. The tradition was begun in the 17th century by King Jagat Singh who installed an idol of Lord Rama on his throne on Vijayadashami day as a mark of penance. The idol is taken in procession during Dussehra even to this day.

 

39. What is this procession on the streets of Mysore on Vijayadasami called?

Ans: The jambu savari

 

40. What is the form of Dussehra celebration that takes place not only in most parts of North India but also in other countries that have a significant Hindu population as in Nepal, Pakistan, Mauritius, Fiji, and other places?

Ram Lila, where the Ramayana is enacted and on the Vijayadashami day, the effigies of Ravana, Kumbakarna and Meghnath are set ablaze with firecrackers.

 

41. Idols of gods, goddesses and several other objects are arranged in a step formation during Dussehra celebrations in South India. What is this formation of toys and dolls called?

Ans: Navaratri Bomma Kolu

 

42. What is the more popular name by which we know this celebration that is held in Bengal, Bihar, Jharkhand, Odisha, Assam, and Manipur during Dussehra and is also known as Sharadotsav?

Ans: Durga Puja

 

43. What do you call a female fox?

Ans: Vixen

 

44. What is the name of the American company that was founded by Steve Jobs which designs, develops and sells computer products?

Ans: Apple Inc

 

45. What is a pen name?

Ans: It is an assumed name used by some writers instead of their real name.

 

46. What is the vehicle, vahana or mount of Lord Vishnu?

Ans: Garuda

 

47. What are the objects that Vishnu holds in his four hands?

Ans: Conch, Lotus, Mace, and Discus

 

48. Bees are known to be hardworking insects. What is the simile used to describe this nature?

Ans: Busy as a bee

 

49. If dogs, wolves, and foxes can be classified as canines, by what name would we call the class of animals belonging to the cat family including the cat, tiger, panther, cheetah, and others?

Ans: Feline

 

50. Dogs in Hindu mythology are associated with Shiva in which form?

Ans: Bhairava

 

51. Of which country is Baseball the National sport?

Ans: USA

 

52. How is the TT racket referred to in the USA?

Ans: The paddle

 

53. Who is the President of the USA?

Ans: Donald Trump.

 

54. Name the President of India?

Ans: Shri Ramnath Gobind.

 

55. Name India’s Cricket Captain?

Ans: Virat Kohli in all three formats.

 

56. Name the National flower of India?

Ans: Lotus scientific name: Nelumbo nucifera

 

57. Name the National anthem of India?

Ans: Jana Gana Mana

 

58. The National anthem of India was written by?

Ans: Shri Rabindranath Tagore.

 

59. Name the National Bird of India?

Ans: Peacock

 

60. Name the National Animal of India?

Ans: The Tiger

 

 

61. What type of Government do we have in India?

Ans: Democratic government

 

62. How many States are there in India?

Ans: India has 29 states and 7 union territories.

 

63. How many languages are recognized by the Indian Constitution?

Ans: 22

 

64. How many sweat glands do elephants have?

Ans: Elephants do not have any sweat glands. They keep themselves cool by spraying water on themselves with their trunks or plastering themselves with mud.

 

65. Identify this European city that is called the ‘Queen of the Adriatic’ and is home to more than 150 canals and 450 bridges, the most famous of these bridges being the Rialto and the Bridge of Sighs.

Ans: Venice

 

 

66. With how many countries does India share borders and which are these countries?

Ans: 7  Nepal, Bhutan, China, Pakistan, Afghanistan, Burma and Bangladesh

 

67. These are White Blood Cells (WBC). Where in the human body are they produced?

Ans: In the bone marrow

 

68. Which is this fist-sized organ in the human body that stores and makes blood?

Ans: Spleen

 

69. Name the first Man-made satellite to orbit the moon?

Ans: Luna 1, launched by the USSR on 2nd January 1959

 

70. Name the first astronaut who landed on the Moon?

Ans: Neil Armstrong.

 

71. Name the currency used in Dubai?

Ans: Dirham

 

72. Name the Currency used in America?

Ans: Dollar

 

73. Name the currency used in China?

Ans: Yuan

 

74. Name the currency used in Japan?

Ans: Yen

 

75. In which two Continents does Turkey lie?

Ans: Europe and Asia

 

76. Name the tallest Mountain in the World?

Ans: Mount Everest 

 

77. Name the tallest mountain peak in India?

Ans: Kanchenjunga

 

78. Who has written the Vande Mataram?

Ans: Bankim Chandra Chattopadhyay.

 

79. For which freedom fighter did Mahatma Gandhi make a pair of sandals while the two were in Yerwada Jail, Pune?

Ans: Sardar Vallabhai Patel, in 1931.  This was one of the ways in which Gandhiji made a social and political statement against untouchability.  He would make footwear for himself and for his friends.

 

80. What is the present name of the region once known as North East Frontier Agency?

Ans: Arunachal Pradesh

 

81. Name the Seven Sisters States, also called Paradise Unexplored?

Ans: Nagaland, Mizoram, Manipur, Meghalaya, Arunachal Pradesh and Tripura and Assam

 

82. The world’s longest river bridge is in Bihar and it is 5575m long. What is its name and which two places does it connect?

Ans: Mahatma Gandhi Setu, over river Ganges, connecting Patna in the south to Hajipur in the north.

 

83. When was the state of Haryana formed?

Ans: 1 November 1966. It was carved out of Punjab as India’s 17th State.

 

84. What is the name of India’s first railway engine which the Guinness Book of Records has certified as being the world’s oldest working locomotive?

Ans: Fairy Queen. It is now on exhibit at the National Rail Museum in New Delhi, India. It chugged out on its maiden 35 km journey on 16 April 1855 from Mumbai to Thane.

 

85. Which creature facing extinction was declared India’s National Aquatic Animal by the government in October 2009?

Ans: The Ganga Dolphin

 

86. Name the National Vegetable of India?

Ans: Kaddu or the Indian Pumpkin.

 

87. Name the National fruit of India?

Ans: Mangoes

 

88. Who designed our National Flag?

Ans: Pingali Venkayya from the State of Andhra.

 

89. Name the Longest River in India?

Ans: Indus 3180kms.

 

90. Name the Shortest Land Border in the World?

Ans The border between India and Srilanka.

 

91. Who, in 2012, became India’s first woman wrestler to qualify for the Olympics?

Ans: Geeta Phogat. Her sisters Babita and Mamta too are wrestlers from Haryana.

 

92. What is the full form of Isro?

Ans: Indian Space research organization. It was set up in the year 1969

 

93. What is the full form of Nasa?

Ans: National Aeronautics and Space Organization.

 

94. Who Invented the Light bulb?

Ans: Thomas Alva Edison

 

 

95. Who invented the Telephone?

Ans; It was invented in the USA in the year 1876 by Alexander Graham Bell.

 

96. The device that is used in ships to measure time. What is it called?

Ans: Chronometer

 

97. Where was the world’s first nuclear power station built?

Ans: Calder Hall in Cumberland

 

98. What was the name of the first atom bomb that was dropped on August 6, 1945, in Hiroshima, Japan during the Second World War?

Ans: Little Boy

 

99. What would happen if a massive Star exploded in Space?

Ans: It would light up the sky for many days.

 

100. How many moons does Venus have?

Ans: None, Mercury and Venus have no Moons.

 

101. Name the Hottest planet in our Solar System?

Ans: Venus, The temperature is maintained at 462 degrees Celsius.

Let us know in the comments below if the above information was useful to you. If you need More of Such GK questions let us know, we will be happy to curate more. Please share our page and subscribe to our newsletter.

For birthday ideas for tweens Please click here.

If you are looking for reading gifts for children between the ages of 4 to 8 check here.

Check for S.T.E.M toys for children.

Art and craft supplies for Children

 

Leave a Reply